ŞEHİR YAŞAM PORTALI
Bir yol hikayesi...

Yaşı 20, kurusu 120 liradan alıcı buluyor!

Çorum’un Osmancık ilçesinde Bamya’da hasat zamanı başladı. Zorlu hasat süreci olan bamyanın
yaşının kilosu 20 liradan kurusunun ise 120 liradan satışa sunuluyor.
…: Çekin, Gönderin, Yayınlayalım :… Etrafınızda şahit olduğunuz ilginç olayları, haber niteliği taşıyan ayrıntıları, fotoğrafları ve videoları bizlerle paylaşın, biz de osmancik.com.tr de değerlendirelim.
Çorum’un Osmancık ilçesinde kış hazırlıklarına başlayan ev hanımları, hasat edilen bamyaları ipe
dizmeye başladı. Tarladan, sofraya zahmetli bir yolculuğu olan bamya yazın yaş kışın ise kuru olarak
tüketiliyor.
Tarım ve hayvancılıkla uğraşan kadın çiftçilerimizden Ruşen Emre, Nisan ayında ekimini yaptığı
bamyaların hasadının Ağustos ayında başladığını ve 10’uncu aya kadar da hasatın devam ettiğini
belirtti. Dikenli bir bitki olması nedeniyle toplamasının zahmetli bir iş olduğunu belirten Emre, kalitesi
bakımından ürünün toplandığı gün pazara sunulması gerektiğinin altını çizdi.
Bamyalarının boyutunun da önemli olduğunu belirten Emre özellikle ufakların tercih edildiğini
belirterek ekiminden hasadına, saklanma koşullarından sofraya gelene kadar olan süreci anlatarak;
“Nisan ayında 3-4 dönümlük alana ektiğim bamyaları hasat ederek hem ailemizin kullanımı hem de
satışı için Ağustos ayında bamyaları hasat etmeye başladık, talep oldukça satıyoruz. Ekimi, çapası,
toplaması meşakkatli bir iş. Ufakları talep gördüğü içinde her iki günde üç günde bir toplanması
gerekiyor. Havanın şartlarına göre 10’uncu aya kadar da hasat edilebiliyor. ”dedi.
“Yaşının kilosu 20, kurusunun kilosu 120”
Dikenli yapısı olması bakımından toplanmasının eziyetli bir bitki olduğu belirten Ruşen Emre, yazın
kilosunun 20 lira kışın tüketilen kurusunun kilosunun ise 120 lira olduğunu belirtti.
Emre; “Haftalık pazarın durumuna göre yaşının kilosu 18-20 lira arasında değişirken kışın tüketilmek
üzere kurutulanlar ise 120 liraya kadar çıkabiliyor. Çok pahalı olduğunu düşünenler pazarlık
yapabiliyorlar. Bizde diyoruz ki; Gelin tarlamıza akşama kadar bizimle toplayın, topladığınız sizin
olsun. Bu sefer tarlaya girdiklerinde 5-10 dakika sonra çıkıyorlar. Çünkü yaprakları yakıyor, ellerine
diken batıyor insanların. İpe dizerken bile dikenleri batmaya devam ediyor. Yapılacak bir iş değil ama
ekmek parası” dedi.
Sağlık açısından çoğu hastalığa iyi geldiğini belirten Emre; “İri, deneli, çiğitli olanların diz, kas
ağrılarına, romatizmaya iyi geldiği, ufaklarının tansiyona, şekere, kolesterole iyi geldiği söyleniyor.”
diyerek kurutma şekilleri ve saklama koşullarından da bahsetti.
Yaşından çok kurusunun tercih edildiğini belirten Emre birbirine yakında boydaki bamyaları aynı ip
dizgisine aldıklarını söyleyerek “İpe dizerek kurutma yönteminde özellikle ufak bamyalar tercih
ediliyor. Aynı boydaki bamyaları ipe dizmeden önce sap kısımlarından bıçak yardımıyla
keskinleştiriyoruz. Sap kısmından olmak koşuluyla iğneye taktığımız pamuklu ipe çok sık olmayacak
şekilde diziyoruz. Kolye şeklini alan bu dizinleri güneşe maruz kalmayacak ancak gün ışığından
faydalanacak havadar bir yere asıyoruz. Kuruduğuna kanaat getirdiğimizde ise genelde bez
torbalarda havadar bir yerde kışın tüketmek üzere saklıyoruz.” Diyerek kurutmadan da yaşının derin
dondurucularda saklanabileceğini ifade etti.

İnternet baskısında yer alan tüm metin, resim ve benzeri içeriğin hakları osmancik.com.tr’ye aittir. Hiçbir şekilde basılı ya da elektronik bir ortamda (CD, Internet vs.) kaynak gösterilse bile izin alınmadan kullanılamaz. 

Dikkatinizi Çekebilir:

Cevap Bırakın